Birkevænget

REALIZACJA

2017

ZAKRES

Brugerinvolvering, Energiscreening, Optymalizacja Energetyczna, Projektering, Tilsyn, Totalrådgivning

KOSZT

20 mil. dkk.

POWIERZCHNIA

4700m²

LOKALIZACJA

Frederikssund

KLIENT

Stowarzyszenie mieszkaniowe Rosenvænget, Domea

WSPÓŁPRACOWNICY

Hald & Halberg, Erasmus & partner

Opis

Birkevænget powstało w latach 70′ jako mieszkania dla pracowników szpitala w Fredrikssund. Później, w latach 80′ zamienione zostało w zwykłe mieszkania komunalne. Osiedle składa się dziś z 50 mieszkań rodzinnych i 13 studenckich. Dodatkowo budynek wyposażony jest w pomieszczenia wspólne oraz pralnię. Założenie składa się z 3 dwupiętrowych bloków mieszkalnych. Elewacja wykończona jest żółtą cegłą. Niektóre z mieszkań mają własne wejścia, natomiast reszta korzysta ze wspólnych klatek schodowych.
Po renowacji każde z mieszkań uzyskuje oddzielną klatkę schodową, co pozwala na lepsze określenie sfery prywatnej mieszkańców. Nowa otwartość budynku przejawia się w formie otwartych klatek schodowych. Materiał elewacyjny – tynk – został wybrany w celu uproszczenia wyrazu architektonicznego budynku. Po modernizacji osiedle staje się zieloną, żywą okolicą z klarownym podziałem na części wspólne i prywatne. Poprzez zastosowanie wysokiej klasy okien, materiałów izolacyjnych, a także wentylacji z wysokim poziomem odzysku ciepła nowy budynek uzyskuje bardzo wysokie poziomy oszczędności energii. Podstawą dla modernizacji było rozpoznanie silnych i słabych stron budynku.

SIMILAR PROJECTS