Przedszkole Karolinelunden

REALIZACJA

2016, 2017

ZAKRES

Arkitektrådgivning, Optymalizacja Energetyczna, Projektering

KOSZT

11.000.000

POWIERZCHNIA

850 m²

TYP KONTRAKTU

Totalentreprise

LOKALIZACJA

Aalborg

KLIENT

Aalborg Kommune

WSPÓŁPRACOWNICY

Lund & Staun, By+Land, MOE

Opis

Przedszkole Karolinelunden to instytuacja dla 99 dzieci w parku Karolinenlunden w Aalborgu. Pagórkowaty krajobraz parku został wykorzystany do stworzenia głównej koncepcji bajkowego przedszkola Bakkelandet – dosłownie z języka duńskiego “kraina pagórków”. Budynek stara się odnieść do założenia, że jeden z pierwszych obiektów archtiektonicznych w których dziecko przebywa dłuższe okresy czasu wpływa na jego rozwój, zdrowie i interakcje społeczne. Dlatego też uważamy, że dobra architektura musi angażować uwagę dzieci i motywuje do zabawy, ale także stanowi miejsce odpoczynku i wyciszenia. Budynek zaciera granice pomiędzy przebywaniem wewnątrz i na zewnątrz budynku. Architektura (zarówno mając nad głową dach jak i niebo) jest ramą dla działań dzieci.

Nie można też zapominać, że przedszkole jest narzędziem w rękach grona pedagogicznego. Narzędziem realizującym edukacyjną wizję przedszkola. Tak więc przedszkole jest dla nich nie tylko miejscem pracy ale także miejscem inspiracji.

Budynek został poddany certyfikacji DGNB i uzyskał klasę “platinum” czyli najwyższą możliwą. Budynek jest modelem wzorcowym odnośnie przedszkola oszczędzającego energię i dbającego o środowisko.

Nagrody:
1. Nagroda w konkursie organizowanym przez Aalborg Kommune

SIMILAR PROJECTS