Przedszkole Bråtenalleen

REALIZACJA

2016

ZAKRES

Arkitektrådgivning, Optymalizacja Energetyczna

TYP KONTRAKTU

Totalentreprise

LOKALIZACJA

Oslo

WSPÓŁPRACOWNICY

IN'BY, Georg Andresen & Sønner

Opis

Nowe przedszkole Bråtenalleen składa się z 8 klas, i zostało zaprojektowane w standardzie pasywnym plus. Aby osiągnąć najwyższe wyniki, ważne było aby projektowanie odbywało się w spsób zintegrowany od samego początku. Kompaktowy kształt budynku, orientacja w kierunku pasywnych zysków słonecznych, czy forma redukująca mostki cieplne to niektóre z przyjętych rozwiązań. Istotnym czynnikiem jest także optymalizacja położenia i wielkości okien względem formy budynku.
Topografia, światło słoneczne, analiza hałasu, roślinność – to niektóre z czynników które miały duży wpływ na formowanie budynku. Budynek został zlokalizowany jak najdalej na północ jak to było możliwe – aby zmaksymalizować dostępną ilość terenu na ptorzeby placu zabaw od strony południowej.

Projekt został nagrodzony 2. nagrodą w konkursie architektonicznym organizowanym przez Oslo Kommune.

SIMILAR PROJECTS