Børnehaven Karolinelund, DGNB Platin

Byggeår

2016, 2017

Ydelse

Arkitektrådgivning, Energirådgivning & Energidesign, Projektering

Pris

11.000.000

Areal

850 m²

Entrepriseform

Totalentreprise

By/Placering

Aalborg

Bygherre

Aalborg Kommune

I samarbejde med

Lund & Staun, By+Land, MOE

Beskrivelse

Børnehaven Karolinelund til 99 børn er en særdeles bæredygtig børnehave, og Danmarks første børnehus med DGNB Platin. Den grundlæggende tanke, som ligger i projektets arkitektur, er, at en børnehave i sagens natur er et af livets første udviklingscentre, hvor grundstenen til vores opvækst, sociale interaktion og læring lægges. Derfor tror vi på, at god arkitektur til børn skaber rum, som er udfordrende, levende og fyldt med opfordringer til leg og udvikling – og ligeledes giver plads til stilhed og fordybelse.

Arkitektonisk er børnehaven opdelt i 3 hovedvolumener: 2 storgrupper og en servicekerne med personalefaciliteter. I centrum er et stort fællesrum placeret, med direkte og visuel forbindelse til de grønne udearealer, der binder de 3 hovedvolumener sammen og danner et centralt opholdsareal i børnehaven. Arkitekturen (under loft såvel som himmel) danner rammen om mangfoldige muligheder for både børn og pædagoger. Børnehaven skal ligeledes fungere som et redskab for pædagogerne, der støtter op om den pædagogiske vision og bliver en medspiller for realiseringen af pædagogernes faglighed. Ikke mindst fordi en børnehave er en arbejdsplads, man som pædagog skal kunne holde af, være stolt af og blive inspireret af.

Karolinelund har som Danmarks første børnehave DGNB Platin status, hvilket er den næst bedste medalje inden for DGNB-systemet kun overgået af DGNB Diamant. Projektet er kendetegnet ved en stor bredde i de bæredygtige tiltag, så det både handler om energi, levetid og totaløkonomi, men også om, at en bygning til børn dybest set bør udformes, så klimavenligt og naturligt som muligt. Børnehaven er opført i træ, både i konstruktion og facade, samt grønt tag, hvilket understreger byggeriets formsprog, hvor overgangen mellem ude og inde udviskes. Arkitekturen er designet til at tage hensyn til børnene og deres leg – fremfor at børnene skal tage hensyn til bygningen i deres leg. Udvendig er børnehaven et diskret lille grønt bakkedrag på det område, hvor det gamle Tivoli lå. Børnehavens bæredygtige facade med træprofiler og grønt tag smelter ind i det centrale fællesrum i børnehaven, der visuelt flyder ud i det grønne legelandskab. Også indvendigt er arkitektur, pædagogik, natur, leg og læring smeltet sammen, hvilket giver fleksible rammer, så der skabes plads til både små og store fællesskaber. Indretningen giver både afsæt for spontan leg og mere planlagte læringsaktiviteter med fokus på bæredygtige tiltag i form af læring om energi, økologi, cyklusser m.m.

Aalborg Kommunes Kunstfond har indvendigt udsmykket børnehaven.

Konkurrenceresultat
Tildelt 1. præmie i konkurrence udbudt af Aalborg Kommune

SIMILAR PROJECTS