Bråtejordet barnehage

Byggeår

2013

Ydelse

Arkitektrådgivning, Energirådgivning & Energidesign

By/Placering

Oslo

Beskrivelse

Bygningens overordnede udformning, disponering og materialevalg er valgt med udgangspunkt i ønsket om en skarp en energivenlig og miljøvenlig børnehave. Bygningen er tegnet i 2 etager, i den mest mulige kompakte form. Udover dette er bygningen sænket i forhold til det omkringliggende terræn, for at udnytte terrænet effektivt som varmebuffer i både sommer- & vinterhalvåret. Bygningen er primært åbnet op mod syd med store glasfacader og lukket mod nord, for at udnytte og maksimere solens aktive varmebidrag. Det store fællesareal i midten af bygningen vil fungere som bygningens hjerte, som vil fordele lys og luft ud i alle kroge i den store bygningen. Materialer ønskes valgt så miljøvenlige som muligt, og ønskes screenet for deres direkte påvirkning af både miljøet rundt om bygningen, samt børnehavens indeklima.

Bygningens rum og zoner er disponeret med en optimal intern logistik for øje. Funktionaliteten er ønsket indarbejdet, ikke kun i hvordan de enkelte rum fungerer internt, men også i hvordan de forholder sig til de omkringliggende funktioner. Bygningen har en oversigtlig og funktionel disponering, og er opdelt i 3 principielle soner, med personalets funktionsrum mod nord, det store inspirerende fællesrum i midten, og anvendelige og de tilhørende funktioner mod syd. En opdeling som vil give personalet optimale arbejdsvilkår, gæster et raskt overblik og børene i børnehaven først og fremmest en tykhed i det gennemsigtige.

Bygningen er tegnet så kontraster understøtter barnets leg og læring, kontraster mellem lys og mørke som gir barnet mulighed for at finde åbenhed, og mulighed for at finde ro til fordybelse. Kontraster mellem højt og lavt, mellem larm og stilhed, mellem åbent og lukket, mellem farverige og neutrale flader.

Konkurrenceresultat
Tildelt 2. præmie i konkurrence udbudt af Omsorgsbygg Oslo Kommune

SIMILAR PROJECTS