Elverhuset Børnehave

Byggeår

2010

Ydelse

Arkitektrådgivning, Energirådgivning & Energidesign, Projektering, Tilsyn

Pris

ca. 15 mill. dkr.

Areal

ialt. 1.000 m²

Entrepriseform

Totalentreprise

By/Placering

Taastrup

Bygherre

Høje Taastrup Kommune

I samarbejde med

Alectia a/sAnker Hansen & Co

Beskrivelse

Elverhuset er opført som en af Danmarks første daginstitutioner som passivhus med plads til 110 børn, og er både internt såvel som eksternt, foruden det primære fokus på barnet og dets legende interaktion med bygningen, disponeret og optimeret mht. en optimal udnyttelse af de passive energikilder, således varmebehovet og energibehovet minimeres.

I indretningen af Elverhuset er basefunktionerne og servicefunktioner placeret omkring det store fælles ankomstområde i form af det gennemgående atrium med balkon og ovenlys, der fungerer som daginstitutionens store fællesareal, der benyttes til aktiviteter, leg, samlinger, teaterforestillinger mm. Da indeklimaet i moderne børneinstitutioner er alfa og omega for god trivsel og energirige børn, har dette tema været et gennemgående succeskriterie gennem hele design processen. Udover den mekaniske ventilation er der også tænkt naturlig ventilation ind, hvor atriet som husets center udgør en væsentlig rumlighed.

For at sikre de bedste betingelser for et sundt indeklima, er bygningen designet med udgangspunkt i passivhus standardens principper, der sikrer et velisoleret og sundt byggeri, hvor alle overflader er varme og legevenlige, ligesom kolde hjørner og kuldeflad/træk er elimineret. Børnene kan derved lege og sidde helt op af de store glasflader, hvor de kan nyde udsigten til grønne arealer på legepladsen med et kuperet terræn med indarbejdet cykelbane, bakker der opfordre til en forskelligartet udendørs leg. Herudover er det også de mere traditionelle legeredskaber på legepladsen i form at gyngestativer, sandkasse område, klatretræer mm.

Institutionen er idrætscertificeret og alle ansatte i Elverhuset er idrætsuddannet.

Fokusområder: Barnets leg og udvikling, varierende lege og aktivitetsområder, god intern logistik, stort fællesområde, allergivenlig indeklima og god luftkvalitet.

SIMILAR PROJECTS