Hjørring bymidte / P. Nørkjærs plads

Byggeår

1989

Ydelse

Planlægning, Projektering, Tilsyn, Totalrådgivning

Areal

15000 m²

By/Placering

Hjørring

Bygherre

Hjørring Kommune

I samarbejde med

Bjørn Nørgaard

Beskrivelse

P. Nørkjærs plads markeres med en stor farvestrålende portal af glaserede kakler. Lokkes man indenfor af denne portal åbner der sig et overraskende byrum i hjertet af Hjørring. Et rum og en plads dramatisk iscenesat af Bjørn Nørgaard, der i al sin vælde henleder tankerne på et stort Gesamtkunstværk af Wagnerske dimensioner. P. Nørkjærs Plads blev indviet 5. juni 1989. Pladsen har navn efter Peter Nørkjær, der økonomisk gjorde projektet muligt. Peter Nørkjær var en af Hjørrings allerførste bilforhandlere. Han startede som beslagsmed med lærerplads hos smeden i Try i begyndelsen af århundredet og sluttede som bilforhandler med en blomstrende virksomhed i Hjørring. Nørkjær samlede før sin død sin formue i en fond, og hans sønner har med fondens donation villet minde faderen. Dette store projekt er altså opstået helt og holdent på privat initiativ og for private penge, uden aktiv deltagelse fra kommunen hverken idémæssigt eller økonomisk.

Pladsen er 1600 m² stor, og bygningerne er udført af arkitektfirmaet BJERG, mens det store anlæg er udført af billedhugger Bjørn Nørgaard. Nybyggeriet indrammer pladsen og vandkunsten. Om aftenen tændes et strålende violet bånd, der løber i byggeriets linjer, ligesom vandkunsten bades i lys. Bjørn Nørgaards megakunstværk er en meget omfattende iscenesættelse med en sand overflod af mytologiske referencer, alt sammen struktureret ved hjælp af historiske og geometriske grundformer.

Arkitekturpris
P. Nørkjær Plads modtog Hjørring Kommunes Arkitekturpris 1990

Begrundelse for præmiering Byggeriet fremhæves for et højt ambitionsniveau og en fin udnyttelse af grunden. Bebyggelsen præges især af det overdådigt udformede skulpturanlæg i gården, som har tilført Hjørring bymidte en helt usædvanlig attraktion. Den arkitektoniske udformning er i tidens formsprog, og hele anlægget er et sjældent eksempel på samarbejde mellem arkitekt og billedhugger. Springvandsanlæggets gennemførte belysning gør et besøg om aftenen til en meget smuk oplevelse.

SIMILAR PROJECTS