Koszalin Urban planning

Byggeår

2015

Ydelse

By/Placering

Koszalin

Beskrivelse

Konkurrence for Koszalin bycentrum.
Konceptet for urban og arkitekturplanlægning i Koszalin bycentrum handler om at genskabe liv til den centrale del af byen. Konkurrenceudkastet blev til på baggrund af analyser af den eksisterende situation i området. Analyserne fokuserede på genoprettelse af området til glæde for både beboere og turister.

Kommunikationsproblemer, funktionalitet, integration af de grønne områder, den urbane identitet og angivelse af den potentielle udviklingszone omkring byens rygrad, var begyndelsen for konceptet.

Inspirationen for projektet kom fra den berømte byplanlægger, professor Jan Gehl, hvis bypolitik genskaber byen til sine folk, så beboerne nyder at være i et attraktivt byrum, som fremmer dannelsen af sociale bånd og en sund livsstil. Der skabes rum for fodgængere og cyklende, med fokus på menneskelig nærhed med byen.

I det præsenterede projekt bliver Koszalins ”Chans de Lise” –avenue tilgængelige for alle brugere af byen, både beboere og turister, via et grønt bælte og udvidet fortov designet til at reducere biltrafik for at favorisere cyklende. Der oprettes en allé med en to-vejet cykelsti, charmerende caféer og butikker, og derved genrejsning af den tabte funktions- og service/ erhvervsmæssige område.

Hovedvejen for det nye område, er reduceret ned til en én sporet vej. Dette giver vejen et preg af at være en lokal vej og park, men som på samme tid fungerer som en stolthed for byen. Det er muligt at berolige trafikken også for de omkringliggende lokale gader, ikke kun ved at reducere biltrafikken til fordel for cykelstier, eller tilføje en række af træer og udvidet fortov, men også ved lokale ændringer i overflader og introduktionen af en såkaldt ”’gårdrums bygade’.

Biltrafikken i centrum af Koszalin vil blive forbedret ved at strømlinje Koszalin Chans de Lise gader som tidligere var ufremkommelige. Løsningen kan forkorte rejsen og rejsetiden til hjertet af byen, og på samme tid reducere trafikmængden, ved at ændre den fra ”’The Sea of Asphalt”’ til ‘”The Sea of Possibilities.’

Landskabsarkitekturens rolle i projektet er at skabe en funktionel og venlig by for mennesker i alle aldre. Funktionelle legepladser etableres, som er afslappende steder også for forældrene. De naturlige elementer i byrummet bliver let tilgængelige, og er med til at bidrage til større lyst til at opholde sig i det nye og mer rolige centrum.

Konkurrenceresultat:

SIMILAR PROJECTS