Leba Museum

Byggeår

2015

Ydelse

Arkitektur

Areal

4 687,30 m2

By/Placering

Leba

Beskrivelse

Konkurrence for urban design og arkitektonisk koncept for en ny gren af det Nationale Maritime Museum i Gdansk : Museum for undervandsarkæologi og fiskeri i Østersøen i Leba.

Projektet gælder udvikling af et nyt Museum for Undervandsarkæologi og Østersø-fiskeri, som vil præsentere alle aspekter fortaget af det Nationale Maritime Museum i Gdansk undersøiske arkæologiske forskning.

Museet er placeret i nærheden af de populære ruter på havnefronten. Placeringen og bygningsdesignet skal interessere folk der går forbi. Der er også taget højde for overvejelsen om at etablere et frit rum omring museet, som i fremtiden måske vil blive brugt til en mulig udvidelse af bygningen eller for nye faciliteter omkring udstillingene.

For korrekt funktionalitet for udstillingerne, var det nødvendigt at tilpasse bygningen til samlingen, men også med fokus på mennesker som bruger og arbejder i faciliteterne.

Indgang og udgang for besøgende og personale til og fra museet leder fra hovedvejen ind til byen. Ligeledes vil der på siden af bygningen være adgang for større genstande direkte til stueplan.

Indgangen for besøgende til udstillingshallen for museet er lagt i tilknytning til reception, butikken og den selvbetjenende garderobe med toiletter. Loftet her er træprofiler arrangeret i en form af bølger.

Hovedudstillingsområdet:Stueplan er inddelt i to haller. Første base har et areal på ca. 800 m2 med en niche afsat for udstilling af Østersøens fiskeri. I denne del af hallen, ved siden af fiskekutteren i stål, kan man komme videre til” særlige rum (såsom uddannelsesrum, science-lab eller filmområde). Det andet rum vil blive fordelt på monumenter relateret til undervandsarkæologi. Dette rum har en separat afdeling om tidlige middelalderbåde. Den anden del af rummet, ca. 600 m2, vil blive rekonstrueret til at præsentere skibsskrog og skibe, forskellige komponenter, udstyr, gamle skibe og andre objekter der er erhvervet som følge af arkæologisk forskning.

Restaurant/ caféområdet for omkring 80 mennesker med terrasse med udsigt til havnen er en af de faciliteter som også er at finde. Området er tilgængeligt både udefra og inde fra bygningen.
Objektet er designet i et råt” udseende og følelse. Store vinduer kombineret med en lys, men grov betonfacade, bryder med den dynamiske form og brug af vertikale paneler. Individuelle arealer fordeles ligesom en fane ud mod vandet, og skaber interessante terrasser. Hele designet er et spil af gennemskinnelighed mellem de enkelte elementer, fra simpel lyst interiør til de mørke lukkede særlige områder.
Havnefronten er designet på en legende måde der bryder enkelheden af bygningsdesignet. De enkelte organiske terrasser forbinder museet med vandet og skiftet i materialer dirigerer en klar bane til museets hovedindgang.

SIMILAR PROJECTS