Toftebo

Byggeår

2017

Ydelse

Brugerinvolvering, Energirådgivning & Energidesign, Totalrådgivning

Pris

ca. 32 mio. dkr.

Areal

ialt. 4.500m²

Entrepriseform

Hovedentreprise

By/Placering

Værløse

Bygherre

Boligforeningen DAB,afd.2903, Toftebo I

Beskrivelse

Toftebo boligbebyggelsen blev oprindelig opført som etageboliger i 1950èrne. Toftebo består i dag af 83 familieboliger med et mix af 2-5 rums boliger. Bygningerne er opdelt i 2 blokke, hver udformet som et L omkranset af et grønt areal og i 3 etager inklusive udnyttet tagetage. Bygningerne er opført i røde mursten og med røde vingetegl på taget. Lejlighederne har indgang fra gaden eller ankomstsiden, og deler fælles adgang gennem kælderetage til det grønne areal.

Målet med renoveringen af Toftebo har ikke blot været at sænke varmeforbruget og vedligeholde facader og tag. Udgangspunktet har været at tage afsæt i bebyggelsens eksisterende, positive takter og dyrke og forfine dem så hele Toftebo udvikler sig i en bæredygtig retning, både socialt, økonomisk og energimæssigt- nu og for fremtiden. Toftebo fremstår derfor efter renovering, som et levende og grønt område med bedre forhold for både samvær og privatliv.

Energirenoveringen tager afsæt i passivhus-standard, som er den førende standard indenfor lavenergibyggeri, og omhandler en renovering af boligbebyggelsens facader, altaner og tekniske installationer, heriblandt ventilationsanlæg. I renoveringen er der tilstræbt et enkelt og robust materialevalg, hvor den primære facadebeklædning er teglfarvet puds akkompagneret af et sokkelfelt med teglklink beklædning i samme farve og taktilitet. Til eftervisning af de økonomiske fordele ved at energirenovere til passivhusstandard har vi udført totaløkonomiske beregninger på baggrund af den udførte helhedsplan med energiscreening af bebyggelsen.

BJERG Arkitektur har været med gennem hele processen fra start til slut og har udført brugerinddragelse, med beboerdemokrati og beboerafstemning, arkitektur og energidesign, totaløkonomiske beregninger, samt projektering. Ved opførelsen udførte vi tilsyn.

Toftebo er vinder af Årets Byggeri 2017 i kategorien bolig.

Videoen (norsk) herunder præsenterer den grønne opgradering af Toftebo, og forklarer hvordan den bæredygtige renovering skaber merværdi ved at reducere CO²-udledningen, varmebehovet og skabe større velvære for beboerne, der har fået mere dagslys og stort set ikke længere behøver at tænde for varmen.
Videoen er udarbejdet som en præsentation til det norske boligselskab NBBL.  

 

SIMILAR PROJECTS